DOLAR 32,9949 -0.11%
EURO 35,8195 -0.26%
ALTIN 2.528,010,83
BITCOIN 22330731,74%
Kayseri
25°

AÇIK

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Binali Yıldırım’ın ‘Kürdistan’ sözlerine verilen tepkiler büyüyor!

Binali Yıldırım’ın ‘Kürdistan’ sözlerine verilen tepkiler büyüyor!

Cumhur ittifakının İBB adayı Binali Yıldırım’ın Diyarbakır ziyaretinde sarf ettiği ‘’Kürdistan Mensubu’’ sözlerine verilen tepkiler büyüyor! Binali Yıldırım, "Bu ülkede bir Dersim hadisesi var ve Meclis'te Kürdistan mebusu da vardı" ifadelerine başta sosyal medyadan tepkiler yağarken, muhalefet partilerinden de sert tepkiler geldi. Yıldırım’ın Kürdistan sözlerini eleştiren Sözcü Gazetesi yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Kürdistan kelimesine karşı sarf ettiği "Bu ülkede bir Dersim hadisesi var ve Meclis'te Kürdistan mebusu da vardı" tepki sözlerini hatırlattı.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 00:11
Binali Yıldırım’ın ‘Kürdistan’ sözlerine verilen tepkiler büyüyor!
0

BEĞENDİM

ABONE OL

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım, dün gittiği Diyarbakır ilinde, sözlerine Kürtçe konuşarak başladı. Kürçe olarak Bayramınız kutlu olsun. Günaydın, nasılsınız? diye başlayan Binali Yıldırım, İstanbul seçimleri için destek istedi.

AKP İl Gençlik Kolları Başkanlığı’nda konuşan Yıldırım, yaptığı açıklamalarda Mustafa Kemal Atatürk’ün TBMM’nin kuruluşunda davet ettiği konukları arasında sanki bir Kürdistan Devleti varmış gibi ‘’ Kürdistan mebusunun da olduğunu” iddia etti. Yıldırım, Kürdistan Mebusu (Milletvekili) sözlerini ‘’ “İstiklal mücadelesini başlatırken daha savaş yıllarında bile Ankara’da Büyük Millet Meclisi’ni toplayan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün davet ettiği millet temsilcilerinin arasında Kürdistan mebusu da vardı, Lazistan mebusu da vardı, Anadolu’nun her tarafından temsilci de vardı” sarf ettiği ifadelerinde kullandı.

Binali Yıldırım’ın ‘’Kürdistan Mebusu’’ sözleri başta sosyal medyada olmak üzere birçok siyasetçi tarafından tepki gördü. Yıldırım’a tepki verenler arasında MHP Genel Başkanı Basın Danışmanı Yıldıray Çiçek’ de vardı. Çiçek, Binali Yıldırım’ın “Bu ülkede bir Dersim hadisesi var ve Meclis'te Kürdistan mebusu da vardı” sözlerini “İfadeleri baştan sona yanlıştır” sözleri ile tepki gösterdi.

Binali Yıldırım’ın bu talihsiz sözlerini kendi köşesinde kaleme alan Sözcü Gazetesi Yazarı Deniz Zeyrek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘’Kürdistan’’ kelimesine verdiği tepkileri hatırlattı. Deniz Zeyrek bu konuyu ‘’Kürdistan Var mı yok mu?’’ başlıklı yazısında dile getirerek şunları söyledi;

‘’Yıldırım’ın Kürt oyları yeniden kazanmak için verdiği bu mesaj, aslında açılım sürecinde bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan duyduğumuz cümlelerle aynıydı. Ancak, kısa bir arşiv taraması ile göreceksiniz ki, 31 Mart seçimleri öncesinde durum değişmiş, HDP Eş Başkanı Sezai Temelli’ ye çok sert tepki vermişti’’ ifadelerini kullanan Zeyrek, yazının devamında Erdoğan’ın ‘’Kardeşlerim Türkiye’de Kürdistan diye bir bölge var mı? Buyurun, ne diyor? Kürdistan’da biz kazanacağız. Sen lütfen Türkiye’yi terk et, Irak’ta Kürdistan bölgesi var oraya git’’ sözlerine hatırlattı.

Binali Yıldırım, 28 Şubat 2017’de TBMM’de düzenlenen AKP grup toplantısında, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesud Barzani ile Türkiye temasları kapsamında, hangi konuların görüşüldüğünü anlatan Yıldırım, ayrıca Barzani’nin İstanbul Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi’ne gelişi sırasında kapının önündeki direğe çekilen ve tartışmalara neden olan bayrakla ilgili de konuştu. O zamanın Başbakanı Yıldırım, “Dün IKBY Başkanı Sayın Mesud Barzani ile bölgedeki gelişmeleri konuşup, terörle mücadele başta olmak üzere ikili ilişkilerin gelişmesi, PKK’ya karşı iş birliğinin artırılması ve terörle mücadelede etkin bir çalışma yapılması konularını ele aldık.

Bugünlerde bir bayrak hikayesidir, gidiyor. Irak anayasasına göre, Kuzey Kürdistan Bölgesel Yönetimi özerk bir yapıdır. Parlamentosu vardır, başbakanı, bakanları, ayrı bayrağı vardır. Dünyada da bu şekilde tanınır. Sanki yeni bir teamülmüş, yeni bir uygulamaymış gibi bunu gündeme getirmenin iyi niyetle izahı mümkün değildir. Türkiye, Irak’ın toprak bütünlüğüne sonuna kadar saygı duyar. Irak anayasasının gereği neyse ona da saygı duyar. Bizim bunun dışında başkaca bir diplomatik teamül geliştirmek, buna göre yeni usuller ortaya koymak gibi bir uygulamamız olmadı, olamaz” ifadelerini kullanmıştı…

Kamu Personeli

    En az 10 karakter gerekli