DOLAR 32,5829 0.03%
EURO 34,9925 0.37%
ALTIN 2.425,800,12
BITCOIN 2092553-3,25%
Kayseri
28°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
1 milyardan fazla döviz sattı

1 milyardan fazla döviz sattı

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın edindiği bilgilere göre, dolar ve euro kurlarındaki artışın önüne geçmek için Türk kamu bankalarından 1 milyar doları geçkin döviz satışı gerçekleşti. Ajans, satıştaki en etkili bankanın da Ziraat Bankası olduğunu kaydetti. Londra merkezli Bluebay Asset Management stratejisti, ünlü ekonomist Timothy Ash'den, "İstanbul’da seçimlerin yenilenmesinin bedeli: Türkiye kısıtlı döviz rezervlerini de boşa harcıyor" yorumu geldi.

ABONE OL
Eylül 23, 2022 23:39
1 milyardan fazla döviz sattı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

T24 haber sitesinden Gonca Tokyol'un haberine göre, İstanbul’da yenilenmesine karar verilen yerel seçimlerden bu yana yüzde 10’un üzerinde yükselen dolar/TL kuru, dün 6.24’le eylülden bu yanaki en yüksek seviyeleri gördü. Merkez Bankası, dolar/TL’deki yükselişin önüne geçmek için üst üste 3 hamle yaparken; kurun illikit Asya piyasasında 6.0515'e kadar gerilemesini sağlayan asıl adımın kamu bankalarının 1 milyar dolar satması olduğu iddia edildi. Bazı yerli gazetelerse dolardaki düşüşün zamanlaması sebebiyle durumu 'sahur etkisi' olarak yorumladı. 

Reuters haber ajansı, konuya yakın kaynaklara dayandırdığı haberinde, Türk kamu bankalarının liradaki değer kaybının önüne geçmek için 1 milyar dolar sattığını kaydetti. Ajans, satıştaki en etkili bankanın da Ziraat Bankası olduğunu kaydetti. Kamu bankalarının hafta başında da 24 saat içinde 1 milyar dolar sattığı iddia edilmiş; bu bilgi herhangi bir resmi kurum tarafından yalanlanmamıştı. Konuya yakın bir kaynak, T24’e verdiği bilgide bu satışta da en büyük üstlenicinin Ziraat Bankası olduğunu söylemişti.

“Satış, etkinin maksimum olması için kurda likiditenin en az olduğu noktada gerçekleşti”

Bloomberg’e konuşan ‘konuya yakın ancak açıklama yetkisi bulunmayan’ Asya merkezli FX traderları da dolar/TL’nin Asya seansındaki düşüşünün Türk bankalarının         bankalararası platformlar üzerinden   piyasaya girip anahtar seviyelerden spot dolar satması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi.

 Micheal G. Wilson tarafından gönderilen notta, “Satış, etkinin maksimum olması için kurda likiditenin en az olduğu noktada gerçekleşti. Dolar/TL spot düşüşü 6.15’e yakın     tekliflerin karşılanmasıyla hızlandı.   Kur, yüzde 2.2’ye kadar düşüşle 6.0542’ye kadar geriledi” dendi.

“İstanbul’da seçimlerin yenilenmesinin bedeli: Türkiye kısıtlı döviz rezervlerini de boşa harcıyor”

Londra merkezli Bluebay Asset Management Stratejisti Timothy Ash de atılan adımın hali hazırda kısıtlı olan döviz rezervlerini boşa harcamak olduğunu savunarak, “Bu, İstanbul’da seçimlerin yenilenmesinin bedeli” dedi. Türk yetkililerin lirayı desteklemek için ellerinden geleni yaptığını kaydeden Ash, “Ancak asıl yapılması gerekeni yapmıyorlar. Bu da, yüzde 24 olan 1 haftalık repo faizini artırmak” ifadesini kullandı.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.