2024-2028 stratejisinde İstanbul küresel kent oldu
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2024-2028 dönemini kapsayan 'Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi', Türkiye'nin bölgeler arası ekonomik ve sosyal yakınlaşmasını artırmayı, küresel ekonomik entegrasyonunu güçlendirmeyi ve afet sonra
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 2024-2028 dönemini kapsayan “Bölgesel Gelişme ve Ulusal Stratejisi”, Türkiye’nin bölgeler arası ekonomik ve sosyal yakınlaşmasını artırmayı, küresel ekonomik entegrasyonunu güçlendirmeyi ve afet sonrası toparlanmayı sağlamayı hedefliyor.
Küresel ve Potansiyel Küresel İller
Belgede, bölgelerin küresel ekonomik entegrasyonunun güçlendirilmesi stratejisinin başlıca hedeflerden biri olduğu belirtildi. Bu kapsamda yapılan analizlerde, Türkiye’nin uluslararası ekonomik ve sosyal ilişkilerinde önemli bir artış olduğu ve bu ilişkileri artırma potansiyeline sahip illerin belirlendiği vurgulandı.
İstanbul: Tek Küresel İl
Her açıdan ülkenin merkezi konumunda olan İstanbul, dış hat yolcu trafiği, dış ticaret hacmi, finans ve sigortacılık faaliyetleri ile tescil edilen patentlerde ülke genelinde lider konumda. Nüfusunun yüzde 18’ini barındıran İstanbul, aynı zamanda yabancı uyruklu çalışanların yaklaşık yüzde 40’ına ev sahipliği yaparak “küresel kent” unvanını aldı.
Ankara ve Diğer Potansiyel Küresel İller
Ankara, tescil edilen patent sayısı, bilgi yoğun hizmet sektörleri ve finans faaliyetleri açısından İstanbul’un ardından geliyor. İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli ise teknoloji üretimi, dış ticaret miktarı ve turizm gibi farklı alanlarda potansiyel küresel iller arasında yer alıyor. Özellikle İzmir finans ve sigorta faaliyetleri, Kocaeli dış ticaret, Antalya ise turizm sektörlerinde öne çıkıyor