• Haberler
  • Sağlık
  • Sigara bırakma poliklinikleri yaygınlaşıyor: Hedef 1000 merkez

Sigara bırakma poliklinikleri yaygınlaşıyor: Hedef 1000 merkez

Her yıl yaklaşık 100 bin kişinin sigaraya bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği Türkiye'de, sigara bırakma hizmetleri yaygınlaştırılıyor.

Sigaraya Karşı Mücadele Güçleniyor: Poliklinik Sayısı 1000'e Çıkıyor

Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, tütün kullanımının sadece sigara içenleri değil, pasif içicileri de ciddi şekilde etkilediğini vurgulayarak, her yıl dünyada yaklaşık 8 milyon kişinin tütün kullanımına, 1,3 milyon kişinin ise pasif içiciliğe bağlı olarak hayatını kaybettiğini söyledi. Türkiye’de ise sigaraya bağlı nedenlerle yılda yaklaşık 100 bin kişi yaşamını yitiriyor.

Demirkol, sigarayla mücadele kapsamında hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinin sayısının 700’e ulaştığını, yıl sonuna kadar bu sayının 1000’e çıkarılmasının hedeflendiğini belirtti. Türkiye genelinde tüm ilçelerde, hastanelerde ve sağlıklı hayat merkezlerinde sigara bırakma hizmeti sunulması planlanıyor. Ayrıca, kurumlara giderek hizmet veren “yerinde sigara bırakma polikliniği” uygulamasının da başlatılacağı aktarıldı.

Vatandaşlar, sigarayı bırakma sürecinde 7 gün 24 saat hizmet veren ALO 171 hattı üzerinden psikolog desteği eşliğinde uzman hekimlerden danışmanlık alabiliyor. Ayrıca polikliniklerde ücretsiz ilaç desteği de sunuluyor.

4207 Sayılı Kanun ve Sıkı Denetimler

Demirkol, kapalı alanlarda sigara içmenin yasak olduğuna dikkat çekerek, 4207 sayılı Kanun kapsamında yapılan denetimlerin sıklaştırıldığını söyledi. 2025 yılının başından bu yana yapılan iller arası çapraz denetimlerde yaklaşık 4 bine yakın ihlal cezası kesildiğini belirtti. Özellikle üç büyük il başta olmak üzere, 1000’e yakın denetim ekibiyle kapalı alan denetimleri sürdürülüyor.

Sigara içenlere ve içilmesine izin verenlere idari para cezalarının hem bireylere hem de işletmelere uygulandığını ifade eden Demirkol, bu uygulamayla pasif içiciliğin önlenmesinin hedeflendiğini vurguladı. Ayrıca, Türkiye’de yasak olan elektronik sigara ürünlerine yönelik denetimlerin kolluk kuvvetlerinin desteğiyle artırıldığı belirtildi.

Danışmanlık Talebinde Artış

ALO 171 hattı ve sağlıklı hayat merkezlerine yapılan başvuruların önceki yıllara göre yüzde 85 oranında arttığını söyleyen Demirkol, yaklaşık 200 bin kişinin bu merkezlerden danışmanlık hizmeti aldığını aktardı. “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyası kapsamında kurulan stantlarda ise tütün ürünlerinin zararları ve bırakma yöntemleri hakkında bilgilendirme çalışmaları yapılıyor.

Demirkol, toplum sağlığını korumak ve sigaraya bağlı hastalıkları azaltmak amacıyla tüm vatandaşlara sigarayı bırakma çağrısında bulundu.

Haber Yeni Gündem - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme