Sadullah Doğutürk: Yarkent'i Unutmadık, Unutmayacağız
Sadullah Doğutürk, 28 Temmuz 2014'te Yarkent'te yaşanan olayların yıl dönümünde yaptığı açıklamada, baskı ve asimilasyon politikalarına tepki göstererek adalet ve insan hakları mücadelesini sürdüreceklerini söyledi.
Hür Doğu Türkistanlılar Derneği Başkanı Sadullah Doğutürk, Doğu Türkistan'ın Yarkent bölgesinde 28 Temmuz 2014'te yaşanan olayların yıl dönümü dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.
Doğutürk, Ramazan ayının ilk günlerinde yaşanan olayların hafızalarda derin izler bıraktığını belirterek, hayatını kaybeden soydaşları rahmetle andıklarını ifade etti. Hür Doğu Türkistanlılar Derneği olarak Doğu Türkistan’da yıllardır sürdüğünü dile getirdikleri baskı, asimilasyon ve insan hakları ihlallerini en sert şekilde kınadıklarını söyledi.
Çin yönetiminin bölgede uyguladığı politikaların Türk kimliğini, dilini, kültürünü ve tarihi varlığı ortadan kaldırmaya yönelik olduğunu düşündüklerini belirten Doğutürk, dış dünyaya yansıtılan "huzur ve refah" görüntülerinin gerçeği yansıtmadığına inandıklarını ifade etti.
Uluslararası kamuoyunun uzun yıllardır yaşanan acılara sessiz kalmasının insanlık vicdanında derin yaralar açtığını kaydeden Doğutürk, tarihin zulmün değil adaletin kazandığını defalarca gösterdiğini belirtti.
Doğutürk açıklamasında, “Biz inanıyoruz ki Doğu Türkistan halkı bir gün özgürlüğüne ve kendi geleceğini belirleme hakkına kavuşacaktır. Yarkent'te hayatını kaybeden soydaşlarımızı unutmadık, unutmayacağız. Adalet, hakikat ve insan onuru için mücadelemizi hukuk ve insan hakları temelinde kararlılıkla sürdüreceğiz.” ifadelerini kullandı.