DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 20837170,60%
Kayseri
22°

AÇIK

04:46

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

KÜL BIRAKMAYAN YETKİLİLERE HAKKIMIZI HELAL ETMİYORUZ

Beyaz baston yüzyıllar boyunca görme engelliler tarafından kullanılmış olan bir araçtır. Ülkemizde 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü maalesef anlamına uygun etkinliklerle değerlendirilmemektedir. Bizce bu günün beyaz bastonun önemi ve yaygınlaştırılması yanında cadde ve sokaklardaki, bina ve istasyonlardaki fiziksel engellerin ortadan kaldırılması için mücadele günü olarak değerlendirilmesi gerekir.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 13:04
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Beyaz baston görme engelli için bir bağımsızlık ve güvenlik sembolüdür. Her koşulda ona rehberlik eden bir arkadaş gibidir. Bizler toplum içerisinde yaşayan engelsiz engellileriz. Bütün bu engelleri aşmak için kendimize olan öz güvenimiz yüksek olan, hayatın bütün zorluklarını yaşamış ve yaşamakta olan, yıkılmadan ve yılmadan yaşama olan bağlılığımız ve azmimizle hiçbir zaman pes etmeyen, yaşamla olan savaşımız için ayakta duran insanlar olmamız nedeniyle, görme engelliler olarak kendi başımıza beyaz bastonumuzla ilimizde rahatça dolaşmak bizimde hakkımızdır. Belediyelerden şehrimiz genelinde tüm kaldırım, cadde ve sokaklarda gerekli mimari düzenlemeleri tamamlayarak, kamu kurum ve kuruluşların ayrıca özel sektörün umuma açık binalarında gerekli düzenlemeleri bir an evvel hayata geçirmeleri anayasal zorunluluk olduğunu hatırlatıyoruz. 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Gününde dile getireceğimiz önemli bir hususta, görme engelliler için hayati önemi olan, ülkemizde bir çok ilde hayata geçirilmiş, fakat Konya’da bir türlü hayata geçirilemeyen, Konya büyük şehir belediyesine ait olan otobüslerde durak isimlerini sesli olarak okuyacak olan anons sistemidir. Görmeyenleri koruma derneği Konya şubesi olarak 2005 yılından buyana her fırsatta büyük şehir belediyesi yetkililerine, görme engellilerin, belediye otobüslerinde sesli anons sisteminin olmaması nedeniyle,  çok mağduriyet yaşadıklarını dile getirmemize rağmen, KONUŞMAYA GELDİĞİNDE MANGALDA KÜL BIRAKMAYAN YETKİLİLER, görme engellilerin bu haklı talepleri karşısında sessiz kalmaları çok manidar, aynı zamanda hukuksuzdur. Büyük şehir belediyesinin 15 yıldan beri görme engellilerin ihtiyacı olan bu uygulamayı sebepsiz yere hayata geçirmemesi,  Nihayetinde görme engellilerin, tek başlarına inecekleri durakları göremedikleri nedeniyle, belediye otobüslerini kullanmakta çok büyük zorluklar yaşamalarına sebep olmuştur. Konya büyük şehir belediyesinin kasıtlı olarak,  hayata geçirmek istemediği, bu uygulama nedeniyle, görme engellilerin ulaşım hakları bir nevi engellendiği gibi, görme engellilerin seyahat hakkının kısıtlanması; aşağıda da belirtildiği üzere her şeyden önce eşitlik ilkesine aykırıdır ve ayrımcılık yasağının ihlalidir. 

Büyük şehir belediyesinin görme engellilere yönelik seyahat ayrımcılığı   

TC Anayasasının 23.maddesinde bulunan “Herkes, yerleşme ve seyahat hürriyetine sahiptir” hükmünün açık ihlalidir. Anayasaya aykırılık içermektedir. Büyük şehir belediyesinin bu tutumu, taraf olduğumuz ayrımcılık karşıtı Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesinin; ihlalidir. Engellilerin güvenli ve sağlıklı seyahat edebilmeleri için gerekli erişilebilirlik ve makul düzenleme önlemlerinin alınması gerekirken, seyahat hakkının kısıtlanması Sözleşmenin Genel Yükümlülüklerine, 2.maddesine, “eşitlik ve ayrımcılık yasağı” başlıklı 5.maddesine, “seyahat özgürlüğü” başlıklı 18.maddesine, “erişilebilirlik” başlıklı 9.maddesine, “bağımsız yaşama ve topluma dahil olma” başlıklı 19.maddesine ve “risk durumları ve insani acil durumlar” başlıklı 11.maddesine aykırıdır. 

Öte yandan, ayrımcılık içerdiğinden, BM Engelli Hakları Sözleşmesinin 5.maddesindeki Eşitlik ve Ayrımcılık Yasağı hükmüne aykırıdır. Nitekim Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, engellilerin, yaşlıların ve hareket kısıtlılığı bulunan vatandaşların erişilebilirlik denetimlerinde yeni kıstasların dikkate alındığı, daha etkin bir süreci başlatacağını belirtmiştir. 

Bakanlık, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ERDOĞAN tarafından ilan edilen “2020 Erişilebilirlik Yılı” çalışmaları kapsamında “Erişilebilirlik herkes içindir” ilkesiyle yürütülen çalışmalarını sürdürüyor.  

Başta engelliler, yaşlılar olmak üzere hareket kısıtlılığı bulunan tüm bireylerin kamuya açık alanlar ve yapılarla toplu taşıma araçlarını rahat bir şekilde kullanabilmesi amacıyla yürütülen erişilebilirlik denetimlerinin yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi için yeni bir adım atıldı.  

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra ZÜMRÜT SELÇUK imzasıyla yayımlanan yeni genelge ile tüm illerde erişilebilirlik denetimlerinde kullanılan ve aynı zamanda bina, açık alan ve toplu taşıma araçlarında yapılacak erişilebilirlik uygulamaları için rehber olma niteliği de taşıyan formlarda revizyona gidildi. 

Bu genelgede  görme engeliler içinde “sarı iz” olarak da tanımlanan “hissedilebilir yürüme yüzeyi” işaretlerinin hangi tür binada nasıl uygulanacağına ilişkin ölçütler belirlendi. 

Toplu taşıma araçlarında “sesli anons” sistemi denetlenecek 

Açık alanlar ve toplu taşıma araçları için de kurum ve kuruluşlardan alınan görüşler ile BM Engellilerin Haklarına İlişkin Sözleşme kapsamındaki gerekliliklerle ilgili yapılan düzenlemelerle otobüslerde varılacak durağın isminin sesli olarak anons edilmesi ve yazılı olarak belirtilmesi, metro vagonlarında güzergah bilgisi, durak bilgisi, kalkış saati, yolculuk süresi ve varış saati gibi bilgilerin sesli olarak anonsu ve yazılı bilgilendirmenin yapılmasına ilişkin kıstaslar da denetime tabi tutulacak denilmiştir. Bütün bunlar ışığında, Konya Büyük Şehir Belediyesine Görmeyenleri Koruma Derneği Konya Şubesi olarak ilimizde yaşayan tüm görme engelliler adına tekrar soruyoruz, ilimizde yaşayan görme engellilerin sesini ne zaman duyacaksınız, görme engellilerin tek başlarına belediye otobüslerinde yolculuk yapabilmeleri için, bu zamana kadar haksız ve yersiz olarak beklettiğiniz sesli anons sistemini ne zaman hayata geçireceksiniz. Bizler görme engelliler olarak, Konya büyük şehir belediyesinden hakkımız olmayan bir şeyi istemiyoruz. Bizler yasalarla tanınmış hakkımızı talep ediyoruz. Büyük şehir belediyesinin sayın yetkilileri, bizler sizden, acıma ve sempati değil, herkes için empati istiyoruz.  

Bizlere ayrıcalıklı davranılmasını istemiyoruz, ancak herhangi bir konuda engelli olmayan biri ile eşit koşullara sahip değilsek eşit koşullara sahip olacak kadar pozitif ayrımcılık istiyoruz. 

İster bedensel, ister zihinsel, ister bunların dışında herhangi bir engeli olsun, engellileri duymazdan ve görmezden gelen, unvanı, makamı ne olursa olsun hakkımızı helal etmiyoruz. 

 

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.