Kayseri'nin Coğrafi işaretli lezzetlerine TOBB'da takdim
Kayseri'nin 12 coğrafi işaretli ürünü TOBB'da düzenlenen törende tanıtıldı, belgeler üreticilere teslim edildi. Etkinlikte Türkiye'nin bu alandaki başarısına da dikkat çekildi.
Kayseri’nin 12 Coğrafi İşaretli Ürünü TOBB İkiz Kuleler’de Tanıtıldı, Belgeleri Üreticilere Takdim Edildi
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İkiz Kuleler’de düzenlenen özel törenle, Kayseri’ye özgü 12 coğrafi işaretli yemek tanıtıldı ve ürünlerin tescil belgeleri üreticilere takdim edildi. Törene siyaset, bürokrasi ve iş dünyasının önemli isimleri katıldı.
Programa; AK Parti Genel Başkan Vekili Mustafa Elitaş, TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar, Saadet Partisi Genel Başkanı Mahmut Arıkan, MHP Genel Başkan Yardımcısı İsmail Özdemir, Kayseri Valisi Gökmen Çiçek, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar, Kayseri milletvekilleri, TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, Kayseri'nin belediye ve oda başkanları ile çok sayıda iş adamı katıldı.
TÜRKPATENT Başkanı Muhammed Zeki Durak, Türkiye’nin Çin’den sonra en çok coğrafi işaret tesciline sahip ikinci ülke olduğunu belirterek, bu ürünlerin markalaşmasının ve değer kazanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Durak, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu ile yapılan görüşmeler sonucunda, coğrafi işaretli ürünlere yönelik Avrupa tescil sisteminin kurulmasının hedeflendiğini söyledi. Durak, “Yakın zamanda üzerinde uzun süredir çalıştığımız kanun ve mevzuat düzenlemeleriyle, tescilli ürünlerimizin Avrupa’daki benzerlerinin kalitesinde ve tescil standardında olması sağlanacak” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise markalaşmanın ekonomik değer yaratmadaki rolüne dikkat çekti. İtalya ve Fransa’nın yalnızca bir peynir markasından milyar dolarlık gelir elde ettiğini örnek gösteren Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de şu anda 1745 coğrafi işaret tescilli ürün bulunduğunu aktardı. “Karşılıklı işlemler tamamlandığında, burada tescil edilen ürünler AB’de de tescil edilmiş olacak” diye konuştu.
Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy da, Kayseri’de 32 ürünün coğrafi işaret tesciline sahip olduğunu ve son 4 yılda 12 ürüne belge kazandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Gülsoy, yerel zenginlikleri AB nezdinde koruma altına almak için de çalışmaların sürdüğünü belirterek, “Kayseri pastırmamızın AB tescilini yakında almasını bekliyoruz, resmi gazete yayını aşamasındayız. Bunun yanında sucuğumuz ve mantımız için de tescil sürecini başlattık, yakında AB’de tescilleneceğini umut ediyoruz” dedi.
Törende, Kayseri’nin zengin gastronomi kültürünü yansıtan coğrafi işaretli ürünler tanıtılırken, yerel ekonomiye ve marka değerine sağladığı katkıların önemi bir kez daha vurgulandı.
Bakmadan Geçme




