DOLAR 32,5038 0.08%
EURO 34,7826 -0.12%
ALTIN 2.496,260,50
BITCOIN 2081212-1,76%
Kayseri
17°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

X
HBB HIDIRBEY’DE TARİHE SAHİP ÇIKIYOR

HBB HIDIRBEY’DE TARİHE SAHİP ÇIKIYOR

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), kentin tarihi ve kültürel mirası olan yapılara sahip çıkarak özenle geleceğe taşınması için büyük çaba harcıyor.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 02:50
HBB HIDIRBEY’DE TARİHE SAHİP ÇIKIYOR
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB), kentin tarihi ve kültürel mirası olan yapılara sahip çıkarak özenle geleceğe taşınması için büyük çaba harcıyor.

Büyükşehir, Samandağ’da mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait, 3 pafta 7 ada 5 no.lu parselde yer alan ve belediyeye tahsisli olan tescilli taşınmaz kültür varlığının restitüsyon ve restorasyon proje uygulamalarını tamamladı.

Samandağ’a bağlı Hıdırbey Mahallesi’nde yer alan “Anıt Ağaç” olarak tescil edilen Hıdırbey Çınarı/Musa Ağacı’na yakın bir mesafede bulunan tescilli taşınmaza ilişkin projelerin Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanmasının akabinde restorasyon uygulamalarına başlayan HBB, uygulama çalışmalarını tamamladı.

HBB, tescilli kültür varlığının tasarımı, mimari özellikleri, yapım sistemi, malzeme kullanımı açısından yapının özgün değerlerinin korunmasını amaçlayan müdahalelerin gerçekleştirilmesine katkıda bulundu.

Konumu ve sahip olduğu tarihi özellikler bakımından önem arz eden yapının yenilenmesinde minimum müdahale ilkesi benimseyen HBB, yapıya gerektiğinden fazla müdahale gerçekleştirilmemesine de özen gösterdi.

19. yy sonu, 20. yy başlarında “İç Sofalı Konut Yapısı” olarak inşa edilen kültür varlığı yapının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasının sağlanması yönünde oldukça önemli bir adım atan HBB, uygulama yaklaşımlarının civardaki benzer nitelikteki yapılar için emsal teşkil etmesi için gayret gösterdi.

“TARİHİ YAPI GASTRONOMİ EVİ OLARAK KULLANILACAK”

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü(UNESCO) tarafından gastronomi alanında “Yaratıcı Şehirler Ağı”na layık görülen Hatay mutfağının damak çatlatan lezzetlerinin tanınmasına ve tüketiminin artmasına katkı sağlamak amacıyla ‘Gastronomi Evi’ olarak işlevlendirilecek yapı, Hatay için “Yerel’den Küresel’e Kültürel Paylaşım” noktası olarak kullanılacak bir yapı haline gelecek.

    En az 10 karakter gerekli

    Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.