Kurumlar Vergisi ve e-Defter süreleri uzatıldı
Gelir İdaresi Başkanlığı, 2024 hesap dönemine ait Kurumlar Vergisi beyannamesi ile e-Defter işlemlerinin verilme ve yüklenme sürelerini mücbir sebep halleri kapsamında ileri bir tarihe erteledi.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), mükelleflerin beyan ve ödeme işlemlerinde yaşanan yoğunlukları dikkate alarak önemli bir süre uzatımına gitti. Yapılan resmi açıklamaya göre, 2024 yılı hesap dönemine ilişkin Kurumlar Vergisi beyannamelerinin verilme süresi ile bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergilerin ödeme süresi, 30 Nisan 2025 olan yasal süresinden 5 Mayıs 2025 Pazartesi günü sonuna kadar ertelendi.
Bu süre uzatımıyla birlikte, hem beyanname gönderme hem de tahakkuk eden vergiyi ödeme yükümlülüğü bulunan kurumlar için ek zaman tanınmış oldu. Gelir İdaresi yetkilileri, alınan bu kararın, mükelleflerin vergi yükümlülüklerini daha sağlıklı ve doğru bir şekilde yerine getirmesine katkı sağlamasını hedeflediklerini ifade etti. Ayrıca, sürenin uzatılmasıyla mükelleflerin sistemsel ya da teknik nedenlerle karşılaşabilecekleri olası mağduriyetlerin de önüne geçilmesi amaçlanıyor.
Süre uzatımı yalnızca beyannameleri değil, e-Defter ve berat dosyalarının oluşturulması, imzalanması ve GİB sistemine yüklenmesi işlemleri için de geçerli olacak. Bu kapsamda, e-Defter kullanıcıları için de benzer şekilde 5 Mayıs 2025 tarihine kadar işlemleri tamamlama imknı tanındı.
Vergi takviminde yapılan bu tür değişiklikler, özellikle yıl sonu ve hesap döneminin kapanışıyla birlikte artan işlem hacmi göz önünde bulundurularak zaman zaman uygulanabiliyor. GİB tarafından yapılan bu duyuruyla birlikte kurumların ilgili tarihlere kadar hazırlıklarını tamamlamaları ve gerekli yükümlülükleri yerine getirmeleri bekleniyor.