Kayseri'den 140 Ülkeye 291 Milyon Dolarlık İhracat
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, ocak ayı dış ticaret verilerini değerlendirerek yüksek maliyetlere rağmen üretim ve ihracatın sürdüğünü söyledi.
Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu'nun açıkladığı ocak ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kayseri'nin 2025 yılını 3 milyar 847 milyon dolar ihracatla kapattığını hatırlatan Gülsoy, 2026 yılı ocak ayında ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 5,94 düşüşle 291 milyon 804 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Ocak ayında 140 ülkeye ihracat yapıldığını ifade eden Gülsoy, ithalatın ise yüzde 20,82 azalışla 129 milyon 532 bin dolar olduğunu kaydetti. Kayseri'den en fazla ihracat yapılan ülkelerin Almanya, ABD, Polonya, İtalya, Avusturya, Irak, Fransa, Fas, Hollanda ve Birleşik Krallık olduğunu söyledi.
Sektörel bazda değerlendirme yapan Gülsoy, elektrik-elektronik, makine ve aksamları, halı ile su ürünleri ve hayvansal mamuller sektörlerinde artış yaşandığını; demir ve demir dışı metaller, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, çelik ile tekstil ve hammaddelerinde ise düşüş görüldüğünü ifade etti.
Küresel riskler ve finansman maliyetlerinin üreticiyi zorladığını vurgulayan Gülsoy, 'Yüksek faiz oranları ve artan maliyetler reel sektörümüzü etkiledi. Ancak dezenflasyon sürecinde atılan adımlar ve faiz indirimi beklentisi 2026 yılı için umutlarımızı artırıyor' dedi.
İhracatçıların rekabet gücünün korunması için desteklerin artırılması gerektiğini belirten Gülsoy, reeskont kredilerinin genişletilmesi ve döviz dönüşüm zorunluluğunun kaldırılması çağrısında bulundu. Ayrıca sürdürülebilir büyüme için dijitalleşme ve katma değerli üretimin artık zorunlu hale geldiğini sözlerine ekledi.