DOLAR 32,4838 -0.19%
EURO 34,9678 0.36%
ALTIN 2.436,060,54
BITCOIN %
Kayseri
27°

KAPALI

04:27

İMSAK'A KALAN SÜRE

X

AK Parti, Seçim Yasası taslağını hazırladı

AK Parti MYK toplantısında görüşülen Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası ile ilgili çalışmaya ilişkin detaylar ortaya çıktı. Buna göre tabela partilerinin seçime girmesi zorlaşacak ve seçim barajı yüzde 5’e düşürülecek.

ABONE OL
Eylül 24, 2022 22:58
0

BEĞENDİM

ABONE OL

AK Parti’nin önceki gün gerçekleştirilen Merkez Yürütme Kurulu toplantısında uzun bir süredir üzerinde çalışılan Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Yasası ile ilgili çalışma masaya yatırıldı. Sabah Gazetesi’nden Eda Işık, taslağa ilişkin detayları paylaştı. Buna göre tabela partilerinin seçime girmesi zorlaşacak. Seçim barajı yüzde 5’e düşürülecek. Partiler ancak seçimin hemen sonrasında Meclis’te grup kurabilecek.

MYK toplantısında AK Parti’nin Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın taslağa ilişkin yaptığı sunumda, yüzde 10 olan seçim barajının yüzde 5’e düşürüleceği, ittifaklar için ise bir seçim barajı düşünülmediği ifade edildi. En önemli değişiklik ise tabela partilerine ilişkin oldu. Mevcut kanunda seçime girme yeterliliğini bir kez kazanan tabela partileri daha sonraki süreçte kongre yapmayarak her seçime katılabilecek.

TABELA PARTİLERİNE DÜZENLEME

Yeni getirilecek düzenleme ile tabela partilerinin seçime girmeleri için kongrelerini yapma şartı aranacak. Partilerin Meclis’te grup kurma şartı da değiştiriliyor. Taslakta sadece seçimden hemen sonra grup kurulabilecek. Meclis seçimleri yenileninceye kadar bir daha grup kurulamayacak. Toplantıda daraltılmış seçim sistemi ile ilgili değerlendirmeler de yapıldı.

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.